Malavoi

Depi Wikipedya, ansiklopedi lib
Sauter à la navigation Sauter à la recherche

Malavoi se yon gwoup franse mizik kreyòl (Matinik) ki te kreye nan 1972.

Orijin[edite | modifye sous]

Malavoi te orijinè Matinik (espesyalman Fòd Fwans), ki mete ajou avèk siksè biguine, mazurka, kadriy, elatriye, avek kontribisyon yo nan salsa, djaz latin ak mizik kiben, tout moun a ke yo te dekore avèk yon seksyon enstriman akòd ki fè tout idantite gwoup la. Li fèt nan violonis Mano Césaire, Jean-Paul Soïme ak Christian de Negri, yon drummer Denis Dantin ak yon basist Marcel Rémion. Malavoi te yon varyete de kann ak tou non an nan yon lari yo sou zile Goree nan kòt la nan Senegal, kote esklav yo kite pou Amerik yo [1],[2].

Depi ane 80 yo, fòma a gwoup konsiste de twa oswa kat vyolon, yon vyolonsèl, yon chantè ak de korist, ak yon seksyon ritm klavye-bas-tanbou-pèkisyon[1].

Sepandan, Malavoi se tou li te ye pou kolaborasyon li yo ak lòt gwo mizik Karayib la, tankou Dédé Saint-Prix[3], Kali, Tanya Saint-Val, Edith Lefel, Beethova Obas, Alan Cave ak jounalis Marie-José Alie nan mitan lòt moun.

Mizisyen yo pi byen-li te ye nan gwoup sa a yo se Ralph Thamar, Paulo Rosine ak Pipo Gertrude.

Siksè[edite | modifye sous]

Malavoi se avèk Kassav gwoup la pi gwo nan zile Matinik ak Gwadloup, ane sa yo 1970-1990, gwoup la jeneralman fè chaje nan peyi byen lwen kòm Japon.

Diskografi[edite | modifye sous]

  • Nou pé pa kenbe (1969) 2006 premye anrejistreman reedisyon
  • La Filo (1982)
  • Karésé mwen (1983)
  • Ababa (1985)
  • La Case à Lucie (1986)
  • Live nan Zenith la (1987)
  • Jou Ouve (1988)
  • Matebis (1992)
  • La Belle èpok (1993)
  • An Maniman (1994)
  • Shé Shé (1996)
  • Marronnage (1998)
  • Live nan Club Med World (2005)
  • Les Instrumentaux (2006)
  • Pep la (2009)

Nou ta dwe tou mansyone mizik fim Ri Ka-nwar (Rue Case-Nègres) pa Euzhan Palcy, ki baze sou woman an eponim pa Joseph Zobel.

Referans[edite | modifye sous]

Lyen deyò[edite | modifye sous]