Jean Jacques Clark Parent

Depi Wikipedya, ansiklopedi lib
Sauter à la navigation Sauter à la recherche
Jean Jacques Clark Parent
Ajoute yon foto nan bwat sa a}}
Eta sivil
Dat nesans:17 oktòb 1951
Lye nesans:Marlique, Petyonvil
Peyi nesans:Ayiti
Nasyonalite : Ayisyen


Gade kouman pou ou konplete biyografi sa : biyografi


Jean Jacques Clark Parent se yon ekriven, mizisyen, chantè ayisyen. Se yon pwet, konpozitè ak filozof tou. Li ap jwe nan gwoup sa : Les Frères Parent.

Biyografi[edite | modifye sous]

Jean Jacques Clark Parent fèt an 17 oktòb 1951 nan Petyonvil, Ayiti. Lè li te timoun, li gen pwoblèm avèk je. Li fè etid nan lekol primè ak segondè nan "enstitisyon Frère Jules". Men pè li ki te mèt lekol fòme li pèsonelman.

Li se yon senatè Repiblik Ayiti. Li te eli an 1990 pou FNCD nan depatman wès.

Clark Parent se fondatè e pwodiktè gwoup mizik Ayiti, "Les Frères Parent", avèk frè e sè li. Yo pwodwi ansanm plis pase 15 albòm. Yo te genyen anpil pri. Yo te rekonèt globalman pou batay yo pou dwa imen Ayiti. Gwoup la te kolabore avèk reyalizatè Jonathan Demme ak the Neville Brothers.

Tankou ekriven, Clark pibliye anpil liv nan franse e kreyol aisyen, pa egzanp ː Jadin La Kilti, Mi-Dieu Mi Bête, Quand Les Dieux Sont Amoureux, Le Comportement de L'Haitien à travers la Psychanalise, N'ap Kanzo nan filozofi, Clark Parent: Ce Qu'il Croit et Ce Qu'il Pense, L'éloge de l'Absurde, ak La Clef des Problématiques Haitiennes.

Clark ekri pyes teyat, pa egzanp ː Libetin, L'ile Sauvage, La Tragédie de Sergo, Mize Makiye, Le Mari Illégal, Doleyis ak Les Fils des Déchoukés.

Nan ane 1960 yo, ki te ane mizik Konpa, Nemou, Siko, mini-djaz nan Ayiti, Clark koumanse ekri pawòl pou mizik. Teks romantik pale apropo zwazo, flè, pye bwa epi nati. Aprè li te fè yon òkès avèk jèn Bois-Monquette, li vin pwotestan e ale nan legliz Nazaréen nan Marlique. Chante li kontni daki, pawol rezistans. Epi li chante anlè filozofi, politik, relijion, ide sosyoekonomik, gade teks Kafe pral koule ak ma ak pyes tankou Mizè makiye.

Li ekri ZoPelinZo, yon liv ki konsène tradisyon Ayiti, avèk J.T. Chatagnier.

Ansanm avèk yon gwoup Ayisyen, Clark Parent se fondatè pati politik, "Pati Demokrat Ayisyen" (PADEMH).

Clark Parent se fondatè Radiyo Kreyòl sou 88.9 FM.

Kounye a, Clark se direktè ak fondatè yon organizasyon nan Petyonvil, CRECOP. Mission CRECOP se edike tout moun.

Clark Parent kontinye travay pou chanje Ayiti.

Zèv li yo[edite | modifye sous]

Kèk liv[edite | modifye sous]

  • 1995 ː Mi-Dieu Mi-Bête
  • 2001 ː Quand les Dieux sont amoureux
  • Nan jaden lakilti
  • Libѐten, le fils posthume de Manuel
  • 2007 ː Clark Parentː ce qu’il croit et ce qu’il pense ː rekey panse filosofik ak powèm
  • Le Comportement de L'Haitien à travers la Psychanalise
  • N'ap Kanzo nan filozofi
  • L'éloge de l'Absurde
  • La Clef des Problématiques Haitiennes
  • L’anti-temps

Powèm[edite | modifye sous]

  • Ti Zwazo
  • Bondyebon
  • Eliz
  • Avant ma mort
  • Dieu est-il de la nature ?
  • Granpè
  • Le monde de demain
  • Voyage vers l’inconnu
  • Illusion
  • Femme mystérieuse

Kèk pyès teyat[edite | modifye sous]

  • Mizè Makiye
  • Libèten le fils posthume de Manuel suite du Gouverneur de la rosée de Jacques Roumain
  • L’ile sauvage la tragédie de Sergot,
  • Dorléus
  • Dessalines resisite
  • Envazyon rate

Diskografi[edite | modifye sous]

  • 1981 ː Chanteur Pour Changer LP
  • 1982 ː Met lòd LP
  • 1983 ː Dife LP
  • 1984 ː Mizè Makiyé LP
  • 1985 ː Chobiznis LP
  • 1986 ː Operation Dechoukaj LP
  • 1987 ː Libèten LP
  • 1987 ː Veye Yo LP
  • 1988 ː Chemen Limye LP
  • 1989 ː Zèklè Lespwa LP
  • 1990 ː Revelasyon pou Ayiti #2 LP
  • Chante Pou Yon Pi Bon Lavi CD
  • J.J. Clark en solo et en duo avec Claire Lydie

Referans[edite | modifye sous]

  • Referans pou konnen plis anlè moun sa a ----

Lyen deyò[edite | modifye sous]