Papa Wemba

Depi Wikipedya, ansiklopedi lib
Sauter à la navigation Sauter à la recherche

Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, rele Papa Wemba, ki fèt 14 jen]] 1949]] nan Lubefu nan Kongo bèlj (nan aktyèl’actuelle provens Sankuru nan Repiblik demokratik Kongo) epi ki mouri 24 avril 2016 nan Abidjan aprè yon malèz sou sèn[1],[2], se yon chantè, otè-konpozitè ak aktè kongolè.

Biyografi[edite | modifye sous]

Zèv li yo[edite | modifye sous]

Aktè sinema[edite | modifye sous]

Diskografi[edite | modifye sous]

  • 1967 : Matabisi Wembadio(TP O.K. Jazz)
  • 1969 : Madrigal
  • 1970 : Fitona, Pauline (labèl Zaiko Langa Langa)
  • 1971 : Maguy, Mamie (labèl Zaiko Langa Langa)
  • 1972 : L'amoureux Decu, Khadi Ya Maman, Zina Zonga (Bibi Ya Rose) (labèl Zaiko Langa Langa)
  • 1973 : Mete la Verite, Chouchouna, Longombashi, Liwa Ya Somo, Walesa ya Bana (labèl Zaiko Langa Langa)
  • 1974 : Miyélélé/Omanga, Kambulu te Oyo (labèl Zaiko Langa Langa)
  • 1975 : Amazone, Ainsi Va La Vie, Mobeso ya Zaire (Isifi Lokole)
  • 1976 : Munoko ya Cavacha, Matembele Bangi, Lisuma ya Zazu, Mama Wali, Sankara (Yoka Lokole)
  • 1977 : Suivant, Mere Supérieure, Ebale Mbonge, Mabele Mokonzi, Bokulaka, Soki Bango Te
  • 1978 : Princesse ya Senza, Zonga Zonga, Muana Molokaï , Ekoti Ya Nzubé, Aïssa Na Zoé 1e Vèsyon , Fleur Bétoko, Mwanango
  • 1978 : Anibo, Cherie Lipasa (avèk Koffi Olomidé)
  • 1979 : Samaritain, "Ata Nkalé" ak "Ndako Ya Ndélé" (avèk Eménéya Djo Kester)
  • 1979 : Élu Sharufa, Ile De Gorée, Deception
  • 1979 : Levres Roses, Ngambo Moko (avèk Rochereau ak l'Afrisa)
  • 1979 : Telegramme (avèk Simaro ak l'OK Jazz)
  • 1980 : Eve Paradis
  • 1980 : Signorina, Amena (duo avèk Pepe Kalle), "Loni" Jeune 1e, Est-Ce Que Tu Sauras
  • 1980 : Mobembo Okendé Djamusket
  • 1981 : Zéa, Melina La Parisienne, Ufukutanu, Analengo (vèsyon orijinal)
  • 1982 : Evenement, Rendre A Cesar, Bato Ya Masuwa ak Efeka Mandundu (avèk Wendo)
  • 1982 : Santa, Matebu Dido Senga " " Zéa 2e Vèsyon ". albòum avèk Martin Meissonier
  • 1983 : Rythm Molokaï, Fleur Betoko (ot vèsyon), Muana'ngo [ot version], Bukavu Dawa, Eliana
  • 1983 : Lomamie avèk le Clan Langa Langa
  • 1984 : Proclamation, "Champs Elysées" (avèk Stervos Niarcos)
  • 1984 : Ozia, Eben, "Faux Diamant" (avèk Lita Bembo, Espérant ak Bozi)
  • 1985 : Arc de Triomphe
  • 1985 : Mfumu Yani (vèsyon orijinal)
  • 1985 : Fille De Sion, Maningo (avèk Maziya Leya)
  • 1985 : Destin ya Moto
  • 1985 : Beau Gosse ya Paris
  • 1986 : Bana Viva Fungola Ngai Love Kilawu, Galilée 1e Vèsyon
  • 1986 : Au Japon (live)
  • 1986 : L'Esclave
  • 1987 : Love Kilawu
  • 1987 : La vie est belle
  • 1987 : Dernier Coup De Sifflet, Nostalgie Personnelle, Chérie Adé, Kinshasa Brazza (avèk Stervos Niarcos)
  • 1988 : M'fono Yami
  • 1989 : Siku ya Mungu
  • 1991 : Biloko ya Moto-Adidas Kiesse, Mokili- ngele
  • 1992 : Le Voyageur (Real World)
  • 1994 : Foridoles
  • 1995 : Emotion (Real World n° 52)
  • 1996 : Pôle Position
  • 1996 : Wake Up (duo avèk Koffi Olomidé)
  • 1997 : Nouvelle Écriture, albòm quatro langa langa
  • 1998 : Molokaï (Real World n° 71)
  • 1998 : Nouvelle Écriture dans L, so why avèk yousudu
  • 1998 : Ya Biso Moko avèk Nouvelle Écriture
  • 1999 : Fula Ngenge
  • 1999 : Muana Matebu
  • 2000 : A La Une
  • 2001 : Bakala Dia Kuba
  • 2003 : Somo Trop
  • 2004 : Muana Molokaï
  • 2005 : Bazonkion
  • 2006 : Bravo l'Artiste
  • 2007 : Nkunzi Lele
  • 2008 : Kaka yo
  • 2010 : Notre Père (Rumba)
  • 2010 : 16e Arrondissement de Modogo Gian Franco Feat Papa Wemba
  • 2011 : Trait d'union (Rumba)
  • 2014 : Maître d'école (Rumba na Rumba)
  • 2016 : Forever de Génération en Génération an Featuring avèk Sekouba Bambino, Nathalie Makoma, Mj 30, Diamond Platnmz

Referans[edite | modifye sous]

  1. « Le chanteur congolais Papa Wemba est décédé », radiookapi.net, 24 avril 2016.
  2. « Décès À Abidjan De Papa Wemba – La Suite Du FEMUA Annulée ». www.lecongolais.cd. 24 avril 2016. Retrieved 28 jen 2016. 

Lyen deyò[edite | modifye sous]

Videyo